ΤΟΠΟΣ & ΤΡΟΠΟΣ

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η εξαιρετική γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του βιολογικού θυμαρίσιου μελιού μας οφείλονται στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού, στην ενδημική χλωρίδα και πανίδα, στην απουσία εντατικής καλλιέργειας καθώς και στο πείσμα μας να διαφυλάξουμε τα μυστικά παραδοσιακής μελισσοκομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Το κρητικό μέλι είναι ευρέως γνωστό για την καθαρότητα και την υψηλή διατροφική του αξία χάριν στην χλωρίδα της Κρήτης που μπορεί να υποστηρίξει την βιολογική καλλιέργεια. Είναι από τα μοναδικά περιβάλλοντα με θυμάρι και πεύκα όπου δεν υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες. Το Μελοποιείον Φυλλαδιτάκης διαθέτει ιδιόκτητο πρότυπο εργαστήριο παραρωγής στο Κακοδίκι της Eπαρχίας Καντάνου – Σελίνου στον Νομό Χανίων. Η περιοχή βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού και είναι πλούσια σε βλάστηση χάριν στα γάργαρα νερά του Κακοδικιανού ποταμού, παρθένα από τουριστική και οικιστική ανάπτυξη καθώς και μακρία από καλλιέργειες και φυτοφάρμακα.

Αντίστοιχα, τα πάνω πό 1.000 μελίσσια που διαθέτουμε, βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόληρη την Κρήτη και σε επιλεγμένα σημεία όπου οι συνθήκες είναι ελεγμένες και ιδανικές για τις μέλισσες να συλλέξουν αγνή γύρη και να εργαστούν ανενόχλητες μέσα στα μελίσσια. Με την σοφία της παραδοσιακής παραγωγής και την τεχνογνωσία του σήμερα, ο παραγωγός ετοιμάζεται για την συγκομιδή τις κάταλληλες περιόδους, όταν το μέλι διαθέτει πλέον ολοκληρωμένα όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

man-examines-jar

Από τις παρθένες βουνοπλαγιές της Κρήτης με το μεθυστικό άρωμα του θυμαριού, ακούραστες οι μέλισσες συλλέγουν την πρώτη ύλη για το μοναδικό βιολογικό μας μέλι.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Όλο ο θαυμαστό έργο παραγωγής μελιού γίνεται κατά κύριο λόγο από τις μέλισσες και την αγνότητα του φυσικού περιβάλλοντός τους. Ο ρόλος του μελισσοκόμου είναι στην ουσιά μεσολαβητικός και ελεγκτικός, διευκολύνοντας τις φυσικές διεργασίες των μελισσών, ώστε να επιτευχθεί μία εξαιρετική σοδιά τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

beehive-boxes-below

Παραμένοντας πιστοί στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής , στο Μελοποιείον Φυλλαδιτάκης επενδύουμε κάθε χρόνο στην έρευνα και την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής μας μέσω τακτικών ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων, ώστε το τελικό προϊόν να είναι αγνό, βιολογικό και εξαιρετικά εύγευστο.

 1. Πρώτο στάδιο φυσικής κερήθρας: Τοποθέτηση πλαισίου στη κυψέλη για το χτίσιμο της κερήθρας από τις μέλισσες.
 2. Δεύτερο στάδιο φυσικής κερήθρας: Όπου αρχίζει η μέλισσα το χτίσιμο με φυσικό κερί.
 3. Μέλισσα κατά τη διάρκεια συλλογής θυμαρίσιου μελιού
 4. Ολοκλήρωση εργασιών χτισίματος με σκοπό το γέμισμα της με μέλι.
 5. Ολοκλήρωση εργασιών στη κυψέλη πριν το τρυγητό.
 6. Τρία από τα στάδια εργασιών μέσα στη κυψέλη.
 7. Μηχάνημα απολεπισμού.
 8. Μηχάνημα εξαγωγής μελιού.
 9. Μελιτοεξαγωγέας.
 10. Τρόπος λειτουργίας της φυγόκεντρου στον μελιτοεξαγωγέα.
 11. Δεξαμενή ηρεμίας: Μπαίνει το μέλι και ηρεμεί, όπου ύστερα είναι έτοιμο για το σπιτικό σας.
 12. Κατάψυξη-Συντήρηση για τη βιολογική συντήρηση των κερήθρων.
jar-rock-thyme